Ontwikkelingen

Wonen, bouwen en omgevingsbeleid

Energietransitie
EnergieWEB
Per 1 januari 2024 loopt ons huidige energiecontract af. In november 2022 heeft het college besloten per 1 januari 2023 toe te treden tot het EnergieWEB van de gemeente Wageningen, Ede en Barneveld voor de energievoorziening van gemeentelijke aansluitingen.

Als gemeente en als gezamenlijke gemeenten in de Foodvalley regio hebben we de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat het energiegebruik lokaal moet worden opgewekt.
Deze energietransitie leidt tot een ander energiesysteem waarbij sprake is van een sterke elektrificatie en een grote mate van onregelmatige lokale opwek. Met EnergieWEB geven we een stimulans voor de realisatie van lokale opwek. EnergieWEB is daarbij ook afnemer van de lokaal opgewekte energie. Door de onregelmatige aard van de hoeveelheid opgewekte energie door lokale opwek is het van belang om de energievraag en behoefte beter op elkaar af te stemmen. Het nieuwe energiesysteem (zelflevering) voorziet hierin. Kortweg is dit zelfleveringsmodel het energiesysteem dat past bij de toekomst.
Zelflevering is het als lokale of regionale overheid aan jezelf leveren van energie.
Met het inkopen van energie op de traditionele manier weet je onderaan de streep niet precies waar de energie vandaan komt. Met zelflevering heb je die regie wel. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig 100% groene energie inkopen van projecten of producenten uit je eigen gemeente of regio. Zelflevering draagt bij aan het economische vliegwiel. Investeren in lokale opwekking van energie kan leiden tot minder afhankelijkheid van grote energiebedrijven, besparingen op energiekosten en nieuwe kansen voor energiecoöperaties, lokale ondernemers en werkgelegenheid.
De inschatting is dat de energiekosten ten opzichte van voorgaande inkoopvormen door het zelfleveringsmodel niet hoger worden, maar door de onzekere energiemarkten is niet uitgesloten dat in 2024 (en verder) een hogere prijs voor energie zal moeten worden betaald. Als de omstandigheden daarom vragen, wordt er met enige regelmaat een update gegeven van de kostprijsontwikkeling.

Lokale Aanpak Isolatie
Met de rijksgelden uit de regeling “Lokale Aanpak Isolatie” gaan we in 2024 en de daaropvolgende jaren aan de slag om kwetsbare woningeigenaren met een slecht geïsoleerd huis te helpen. In Scherpenzeel zou het gaan om 126 woningen. I.v.m. privacywetgeving krijgen we niet de betreffende adressen. Daarom gaan we zelf aan de slag om ervoor te zorgen dat we de woningeigenaren ondersteunen en daarmee kunnen we ook maatwerk leveren. Dit is echter niet de gemakkelijkste doelgroep om te ondersteunen. Als iemand in een slecht geïsoleerde koopwoning woont, heeft die meestal niet zelf de middelen om te verduurzamen. Dit is echter wel een doelgroep waar verduurzaming echt zorgt voor een verbetering van de persoonlijke situatie.
Het beperkte bedrag dat we vanuit de Rijksoverheid ontvangen moet besteed worden aan energiebesparende isolatiemaatregelen, eventueel in combinatie met energiezuinige ventilatiemaatregelen. Er is geen budget voor personele inzet vanuit de gemeenten in deze regeling. Hiervoor is een andere regeling beschikbaar: de CDOKE-regeling.

Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE)
Met ingang van 2023 kunnen gemeenten gebruik maken van de tijdelijke regeling CDOKE voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid. Dit kan voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Met de regeling CDOKE kunnen we extra personele capaciteit regelen om onze opgaven uit de Klimaatwet te behalen. De Klimaatwet houdt in dat Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Het doel voor 2030 in de Klimaatwet is om de uitstoot van CO2 met minimaal 55% te verminderen. Voor ons zijn dat o.a. de opgaven uit de Energievisie, de Transitievisie Warmte en de lokale aanpak isolatie.

Deze pagina is gebouwd op 08/30/2023 14:44:15 met de export van 08/30/2023 10:16:38